Tentoonstelling 'Broersma treft Harlingen. Op zoek naar de ziel van een stad'

Dit item is verlopen op 29-01-2018.

12 november 2017 t/m 28 januari 2018

Op zoek naar de stad
Wat kan iemand vertellen over Harlingen, gelegen aan de Waddenzee, vooral bekend uit toeristengidsen en natuurlijk de boot naar de eilanden? Het is het vertrekpunt van duizenden gasten die elk jaar zo snel mogelijk door de stad rijden, op zoek naar een parkeerplaats om daarna de boot te nemen naar Terschelling of Vlieland, om Oerol te ondergaan of te verbranden op Stortemelk. Dat maakt Harlingen tot een ‘hub’, een sluis van het vaste land naar de vakantie aan het strand, een doorvoerroute. Soms is Harlingen een eindpunt. Het spoor houdt op bij Harlingen-haven. En soms is Harlingen het begin. Dat is het geval voor iedereen die er geboren is, zoals de schilder Jaap Broersma. Hij vertrok er zo’n dertig jaar geleden om te gaan studeren en op ander plekken in de wereld een leven op te bouwen. Nu keert hij terug om te zien wat er van zijn geboorte- en jeugdstad is geworden. Daarbij stelt hij zich de vraag: is Harlingen nog ‘mien stadsje’ voor de mensen die er wonen?

Schetsend, schilderend en schrijvend verkent Jaap Broersma Harlingen. Hij schildert de mensen die er wonen en tekent hun verhalen op. Portretten werkt hij uit in zijn atelier, waarbij hij inzoomt op de ogen. Verhalen verwerkt hij in zijn columns. In geschreven met Harlingers komen vaak speciale plekken in de stad ter sprake; opmerkelijke plaatsen, omdat ze net niet passen in het beeld, omdat ze juist kenmerkend zijn voor de stad, of omdat ze herinneringen oproepen. Ook deze plekken schildert Broersma, zodat er drieluiken ontstaan: gezichten, verhalen en favoriete plekken van stadsgenoten. Op die manier rijgt zich een persoonlijk en beeldend verhaal aaneen van een stad, gezien door de ogen van haar bewoners.

Stadgezichten
De inwoners maken de stad tot wat zij is. Zij zijn de ware stadsgezichten. Broersma schildert de ogen waarmee deze mensen naar de stad en naar de toeschouwer kijken. In een collage van 15 portretten, waarbij alleen de ogen te zien zijn. levert dat een indringende blik op. Dit wordt nog versterkt door het formaat van 100x40 cm, meer dan levensgroot!

Stadsbeelden
De stad van steen is het fysieke omhulsel van de stad. Gebouwen, etalageruiten, straten en grachten; ze zijn het decor van het dagelijkse leven. Sommige gebouwen zijn gemaakt om indruk te maken; ze geven de stad grandeur. Andere gebouwen blijven verscholen, maar kunnen belicht worden als ze het onderwerp vormen van een persoonlijk verhaal. Op die manier komt Broersma in straten en stegen, waar de gemiddelde toerist of wandelaar aan voorbij gaat.

Stadsgeluiden
Tijdens het schilderen 'en plein air' stoppen mensen vaak om te kijken. Ze maken een praatje, leveren commentaar en vertellen anekdoten over hun leven en over de stad. Daar zitten vermakelijke, ontroerende en soms treurige verhalen tussen, die het waard zijn om opgeschreven en gedeeld te worden. Broersma verwerkt ze in blogs en columns, vaak in combinatie met het betreffende schilderij.

Publicatie
Broersma treft Harlingen. Op zoek naar het DNA van de stad, 60 pagina's, rijk geïllustreerd (alle tentoongestelde werken) en alle columns die Jaap Broersma schreef voor de Harlinger Courant. Uitgave: Vereniging Oud Harlingen, 2017. € 10 (excl verzendkosten).

Over de kunstenaar
Na een half leven over de wereld te hebben gezworven als diplomaat, bankier en ontwikkelingswerker, kwam Jaap Broersma (Harlingen 1965) in 2009 terug naar Nederland. Hij vond rust achter de schildersezel. Om zijn schildertechnieken te verfijnen voltooide hij in Amsterdam de Wackers Academie voor figuratieve kunst en volgde hij opleidingen bij de Florence Academy of Art. Daarnaast haalde hij zijn master in filosofie bij de Universiteit van Amsterdam om zingeving en levenskunst toe te voegen aan zijn palet.

Hij zoekt zijn onderwerpen dicht bij huis. Portretten van onbekenden of mensen uit de krant, het café op de hoek en een 'run down' flatgebouw onder een strak blauwe lucht. Broersma zoekt de schoonheid in verval, maar ook het frisse detail in bekende taferelen. Een schilderij wint aan kracht daar waar het schuurt. In 2014 schreef hij mede het boek 'Boekenpaleizen of luchtkasteel?' (Uitgeverij Kompas) over de opkomst en ondergang van Nederlands grootste boekenketen.

Ogen, Jaap Broersma, 2017 olieverf op doek, h. 40 cm x br. 100 cm

Ogen, Jaap Broersma, 2017, olieverf op doek, 40 cm x 100 cm 

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50; Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider gratis.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m vr 12:00-17:00u.
za en zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.