Tentoonstelling 'Lage Landen'

13 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Van 13 oktober 2018 tot 4 februari 2019 presenteert Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen de reizende tentoonstelling Lage Landen. Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele schilderijen uit de eigen collectie. De intrigerende vraag  bij al deze oogstrelende kunstwerken  is, of er een relatie is tussen deze Nederlandse landschappen en onze identiteit. Atelier NL, winnaar van de Dutch Design Award 2017, onderzoekt dit als onderdeel van de expositie op geheel eigen wijze. Hun vertrekpunt is de Harlinger zeeklei.

Als één ding duidelijk wordt uit de rijke collectie van het Rijksmuseum, dan is het dat schilders al eeuwen geboeid zijn door het Nederlandse landschap. Op de expositie Lage Landen zijn veertig landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.

De werken geven een prachtig overzicht van de uiteenlopende landschappen die Nederland ooit rijk was. Op de expositie zijn ze ingedeeld in vier categorieën: ‘droog en woest’, ‘nat en drassig’, ‘koeien en paarden’ en ‘landarbeiders en landheren’. Die laatste twee laten zien dat er in de expositie ook aandacht is voor het dier en de mens in het Nederlandse landschap.

Prikkelend essay

De vraag is of het landschap dat ons omringt en dat wij als Nederlanders al eeuwenlang vormgeven van invloed is op onze identiteit. Socioloog Paul Schnabel, vele jaren directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, schreef het prikkelende essay ‘Hoe eigenaardig is Nederland’, dat in de fraaie publicatie bij Lage Landen te lezen is.

Aanvulling uit eigen collectie

Gemeentemuseum het Hannemahuis vult de veertig landschappen uit het Rijksmuseum aan met drie werken uit de eigen collectie, die nog niet eerder aan het publiek zijn getoond. Het gaat om Boerderij Vredenoord te Sexbierum door Folkert Post circa 1900, Duinlandschap bij Kootwijk door JM Graadt van Roggen circa 1910 en Landschap door Egbert van Drielst circa 1807.

Harlinger zeeklei

In de tentoonstelling Lage Landen is ook aandacht voor de zeeklei om Harlingen heen. De tegels, aardewerk, bakstenen en dakpannen die van deze goede klei werden gebakken, waren eeuwenlang een belangrijk exportproduct van Harlingen.  Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck, die samen Atelier NL vormen, bedachten een project rondom de Harlinger zeeklei en de eeuwenoude Harlinger tegel- en aardewerkindustrie. Daarmee willen ze het publiek met de rijkdom van dit materiaal in contact brengen.

Langjarige samenwerking

Lage landen is de eerste van een serie van vier reizende exposities waarin de identiteit van Nederland wordt onderzocht vanuit de invalshoek van de vier elementen aarde, water lucht en vuur. De exposities, met pakkende titels als Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren, zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen vijf stadsmusea en het Rijksmuseum, die van 2018 tot 2025 loopt. De stadsmusea, het Westfries Museum in Hoorn , het Stedelijk Museum Zutphen, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda , hebben zich verenigd in de Stichting Vijf Samenwerkende Musea in Nederland (M5). De expositie Lage Landen is gestart in Stedelijk Museum Zutphen, was daarna in het Westfries Museum Hoorn en zal na Harlingen, vanaf 16 februari 2019 in Bergen op Zoom te zien zijn.

Kijk voor meer informatie over Lage Landen, de tentoonstellingsreeks en het programma van Gemeentemuseum het Hannemahuis op:  www.schattenuithetrijks.nl of www.hannemahuis.nl

Met dank aan

De tentoonstelling Lage Landen wordt financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Janivo Stichting, Stichting dr. Hendrik Muller, Gravin van Bylandt stichting en Stichting Gifted Art.

Alle verhalen van de stad

Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen is gevestigd in het monumentale woonhuis van de koopmansfamilie Hannema uit 1740. In het gebouw is ook het Gemeentearchief Harlingen ondergebracht. De gezamenlijke collecties en het gebouw vertellen samen alle verhalen van de stad: het verhaal van de cultuur en historie van Harlingen, met speciale aandacht voor de Harlinger zilversmeedkunst, tegels en aardewerk, schilderkunst en scheepvaart. Daarnaast zijn er twee tijdreizen: de Kunsthandel van vader en zoon Baur uit 1800 en Het Geheim van Talma, over de geschiedenis van de jeneverstokerij van de Hannema’s. Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen.

Catalogus en activiteiten
Voor Lage Landen schreef Paul Schnabel een prikkelend essay voor de rijk geïllustreerde tentoonstellingscatalogus met als titel: Hoe eigenaardig is Nederland? Design duo Atelier NL gaat letterlijk met de voeten in de klei om de identiteit en historie van elke regio te duiden aan de hand van bodemschatten, flora en fauna. Elk museum organiseert een programma van nevenactiviteiten rondom de reizende tentoonstelling. Voor meer informatie over Lage Landen, de tentoonstellingsreeks en het programma van elk museum is een aparte website opgezet: schattenuithetrijks.nl

De catalogus Lage Landen  is te koop voor € 10.

Lezing door Paul Schnabel, 7 november 2018
Op woensdag 7 november 2018 geeft Paul Schnabel een lezing in het Hannemahuis.
Aanvang: 20.00 uur, toegang € 5,- incl koffie/thee, aanmelden/reserveren: tel 0517-413658, of E museum@harlingen.nl

Tentoonstellingsdata Lage Landen
•Zutphen: 27 januari 2018 t/m 20 mei 2018
•Hoorn: 9 juni t/m 30 september 2018
•Harlingen: 13 oktober 2018 t/m 3 februari 2019
•Bergen op Zoom: 16 februari 2019 t/m 9 juni 2019
•Gouda: 23 juni t/m 13 oktober 2019

Voor meer informatie: www.schattenuithetrijks.nl

https://www.rijksmuseum.nl/nl/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/reizende-tentoonstelling-lage-landen

Duinlandschap bij Kootwijk (Gelderland), J.M. Graadt van Roggen, circa 1910

Duinlandschap bij Kootwijk (Gelderland), door J.M. Graadt van Roggen, circa 1910. Collectie Hannemahuis, invnr 1489.

Lage Landen campagnebeeld

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50; Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider gratis.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m vr 12:00-17:00u.
za en zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.