Tentoonstelling 'Lage Landen'

Dit item is verlopen op 04-02-2019.

14 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Lage Landen brengt parels uit het Rijks naar Harlingen

Van 14 oktober 2018 tot 4 februari 2019 presenteert Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen de reizende tentoonstelling Lage Landen. Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele schilderijen uit de eigen collectie. De intrigerende vraag  bij al deze oogstrelende kunstwerken  is, of er een relatie is tussen deze Nederlandse landschappen en onze identiteit. Atelier NL, winnaar van de Dutch Design Award 2017, onderzoekt dit als onderdeel van de expositie op geheel eigen wijze. Hun vertrekpunt is de Harlinger zeeklei.

Als één ding duidelijk wordt uit de rijke collectie van het Rijksmuseum, dan is het dat schilders al eeuwen geboeid zijn door het Nederlandse landschap. Op de expositie Lage Landen zijn veertig landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Isaac van Ostade en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.
De werken geven een prachtig overzicht van de uiteenlopende landschappen die Nederland ooit rijk was.

Aanvulling uit eigen collectie
Gemeentemuseum het Hannemahuis vult de veertig landschappen uit het Rijksmuseum aan met drie werken uit de eigen collectie, die nog niet eerder aan het publiek zijn getoond. Het gaat om Boerderij Vredenoord te Sexbierum door Folkert Post circa 1900, Duinlandschap bij Kootwijk door J.M. Graadt van Roggen circa 1910 en Landschap door Egbert van Drielst 1804.

Harlinger zeeklei
In de tentoonstelling Lage Landen is ook aandacht voor de zeeklei om Harlingen heen. De tegels, aardewerk, bakstenen en dakpannen die van deze goede klei werden gebakken, waren eeuwenlang een belangrijk exportproduct van Harlingen.  Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck, die samen Atelier NL vormen, bedachten een project rondom de Harlinger zeeklei en de eeuwenoude Harlinger tegel- en aardewerkindustrie. Daarmee wordt het publiek met de rijkdom van dit materiaal in contact gebracht.

Wat foarôf gie
De presentatie van werken van Sjoukje Iedema en Linus Harms, onder de titel 'Wat foarôf gie' (Wat vooraf ging) richt zich op het leven van de arbeiders en voor Friesland geldt dat vooral de vissers en de arme landarbeiders. Mensen die dag en nacht zwoegden voor hun bestaan. Een bestaan dat gekenmerkt werd door armoede, zeer zwaar werk, lange dagen, slechte huisvesting, geen onderwijs en nauwelijks gezondheidszorg. Afkomst en identiteit, sleutelbegrippen binnen dit project, krijgen gestalte in tekeningen, schilderijen, mixed-media, grafisch werk, fotografie en beeldend proza. In 'Wat foarôf gie' krijgen zowel verleden als heden een plaats. Behalve in tekst is de Friese taal ook in beeld aanwezig.

Prikkelend essay
De vraag is of het landschap dat ons omringt en dat wij als Nederlanders al eeuwenlang vormgeven van invloed is op onze identiteit. Socioloog Paul Schnabel, vele jaren directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, schreef het prikkelende essay ‘Hoe eigenaardig is Nederland’, dat in de fraaie publicatie bij Lage Landen te lezen is.

Langjarige samenwerking
Lage landen is de eerste van een serie van vier reizende exposities waarin de identiteit van Nederland wordt onderzocht vanuit de invalshoek van de vier elementen aarde, water lucht en vuur. De exposities, met pakkende titels als Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren, zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen vijf stadsmusea en het Rijksmuseum, die van 2018 tot 2025 loopt. De stadsmusea, het Westfries Museum in Hoorn , het Stedelijk Museum Zutphen, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda , hebben zich verenigd in de Stichting Vijf Samenwerkende Musea in Nederland (M5). De expositie Lage Landen is gestart in Stedelijk Museum Zutphen, was daarna in het Westfries Museum Hoorn en zal na Harlingen, vanaf 16 februari 2019 in Bergen op Zoom te zien zijn.

Kijk voor meer informatie over Lage Landen, de tentoonstellingsreeks en het programma van Gemeentemuseum het Hannemahuis op:  www.schattenuithetrijks.nl of www.hannemahuis.nl

Met dank aan
De tentoonstelling Lage Landen wordt financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Janivo Stichting, Stichting dr. Hendrik Muller, Gravin van Bylandt stichting, Stichting Gifted Art, Vermilion Energy en Vrienden van Museum het Hannemahuis.

Lezing door Paul Schnabel, 7 november 2018
Op woensdag 7 november 2018 geeft Paul Schnabel een lezing in het Hannemahuis.
Aanvang: 20.00 uur, toegang € 5,- incl koffie/thee, aanmelden/reserveren: tel 0517-413658, of E museum@harlingen.nl

Tentoonstellingsdata Lage Landen
•Zutphen: 27 januari 2018 t/m 20 mei 2018
•Hoorn: 9 juni t/m 30 september 2018
•Harlingen: 14 oktober 2018 t/m 3 februari 2019
•Bergen op Zoom: 16 februari 2019 t/m 9 juni 2019
•Gouda: 23 juni t/m 13 oktober 2019

Voor meer informatie: www.schattenuithetrijks.nl

https://www.rijksmuseum.nl/nl/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/reizende-tentoonstelling-lage-landen

Arent Arentsz (1585-1630) Vissers en boeren, circa 1630, collectie RM SK-A-1448.

Johannes Warnardus Bilders (1811-1890) De heide bij Wolfheze, 1866, collectie RM SK-A-1008.

George Hendrik Breitner (1857-1923), Boerenhofstede, ongedateerd, coll RM SK-A-3534.

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50; Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider gratis.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m vr 12:00-17:00u.
za en zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.