Tentoonstelling 'Scheepsportretten'

Dit item is verlopen op 28-02-2018.

Het Hannemahuis toont uit eigen collectie een verzameling schilderijen van zeilschepen van Harlinger rederijen, gemaakt door onder anderen Nederlands bekendste ‘schepenafteekenaars’ Jacob Spin (1806-1875) en Dirk Antoon Teupken (1801-1845). Zij schilderden in opdracht van koopvaardijkapiteins technisch perfect uitgevoerde waterverftekeningen van hun tweemasters en driemasters. Het liefst zagen de gezagvoerders de twee zijden van hun schip tegelijk afgebeeld, met de zeilen, het tuig en de romp tot in details uitgewerkt. De schepen werden zó groot geschilderd dat er maar weinig ruimte overbleef voor de omgeving. Alleen plaatsbepalende details konden nog getoond worden, zoals een vuurtoren, of een rotsige kustlijn.

Moordend tempo

Jacob Spin, Dirk Antoon Teupken en zijn gelijknamige schilderende zoon werkten met ongelofelijke precisie in een moordend tempo. Jacob Spin heeft meer dan duizend scheepsportretten gemaakt. Van vader en zoon Teupken zijn samen zo’n honderdtwintig aquarellen bekend. Jacob Spin roeide met zijn bootje naar de schepen die in het Amsterdamse IJ voor anker lagen. Met een map vol voorbeelden wist hij de scheepskapiteins te interesseren voor een scheepsportret. Zelf had hij toen al diverse grote reizen gemaakt, naar Suriname, Smyrna (het huidige Izmir in Turkije) en Oost-Indië

Harlinger reders

De indrukwekkende zeilschepen die zij op het papier vastlegden, voeren voor Harlinger reders als J.H. van Loon & Zoon; E. en S. Wiarda; L. en S. Wiarda en Zeilmaker & Co. Kapitein J.S. Mulder liet in 1869 zijn driemastbark ‘Friso’ schilderen door Jacob Spin. De ‘Friso’ was toen eigendom van de Harlinger reders Zeilmaker & Co. De bark ‘Elizabeth’ onder gezag van kapitein W. Koen van de Harlinger scheepseigenaars E. en S. Wiarda en het galjootschip ‘Anna Augusta’ onder gezagvoerder H. Wietsma voor de Harlinger scheepseigenaars I. en S. Wiarda werden in 1881 en 1883 geschilderd door Y. Brouwer Jzn.

Verre reizen

Kapitein Sikke IJsbrands Parma (1785-1846) was gezagvoerder op de pink ‘Drie Gebroeders’ en de schoenerbrik ‘Astrea’. Met deze zeilschepen maakte hij verre reizen. Zo voer hij tussen 26 september 1832 en 6 april 1834 met de ‘Astrea’ van Vlissingen via Rio de Janeiro (Brazilië) naar Batavia (Ned, Oost Indië) en terug via Kaapstad (Zuid-Afrika). Na zijn terugkeer liet hij door Teupken de ‘Astrea’ in vol ornaat schilderen. Een jaar later gaf hij aan Jacob Spin opdracht om zijn schip ‘Drie Gebroeders’ te vereeuwigen.

Driemastbark Friso bij Dover, door Jacob Spin 1869

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50; Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider gratis.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m vr 12:00-17:00u.
za en zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.