Tentoonstelling Wat foarôf gie (Wat vooraf ging), werken van Sjoukje Iedema en Linus Harms

Dit item is verlopen op 19-02-2019.

t/m 17 februari 2019

'Wat foarôf gie' richt zich op het leven van de arbeiders en voor Friesland geldt dat vooral de vissers en de arme landarbeiders. Mensen die dag en nacht zwoegden voor hun bestaan. Een bestaan dat gekenmerkt werd door armoede, zeer zwaar werk, lange dagen, slechte huisvesting, geen onderwijs en nauwelijks gezondheidszorg.
 
Afkomst en identiteit, sleutelbegrippen binnen dit project, krijgen gestalte in tekeningen, schilderijen, mixed-media, grafisch werk, fotografie en beeldend proza. In 'Wat foarôf gie' krijgen zowel verleden als heden een plaats. Behalve in tekst is de Friese taal ook in beeld aanwezig.

Sjoukje Iedema
Sjoukje Iedema (Tzum, 1962) studeerde in 1992 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Vredeman de Vries in Leeuwarden richting Monumentale Vormgeving. Bij haar afstuderen werd ze genomineerd voor het Olivier Boelstra Stipendium. Daarnaast was ze werkzaam als A-B-Z Verpleegkundige in het Psychiatrisch Ziekenhuis in Franeker. Sinds 2000 werkt Sjoukje fulltime als beeldend kunstenaar. Ze wordt gedreven door nieuwsgierigheid en de behoefte om zich te ontwikkelen. Dit gaat hand in hand met het gebruik van diverse materialen en technieken. Sjoukje werkt vaak vanuit een thema en ze doet gedegen onderzoek. In haar zoektocht naar antwoorden worstelt ze met het materiaal. Het werk ontwikkelt zich gaandeweg langs ongebaande paden. Sjoukje maakt ook werk in opdracht. Haar werk wordt getoond in galerie Philadelphia in Nes op Ameland en bij galerie LOOF in Jubbega.

Linus Harms
Linus Harms (Vlaardingen, 1957) is het zesde kind van ‘Friezen om ûtens’. Hoewel geboren en getogen in het westen van het land, werd thuis Fries gesproken. Na omzwervingen binnen en buiten Nederland vestigde hij zich in 2000 in Friesland. Van klassieke reportagefotografie tot modern studiowerk; zijn werk is niet gemakkelijk onder één noemer te vangen. Nog opgeleid in de ‘analoge tijd’ beheerst hij een breed scala aan fotografische technieken. Techniek is voor hem echter nooit een doel; in het beeld moet daarvan zelfs zo min mogelijk zichtbaar zijn. Linus Harms wordt veel gevraagd om zijn portretten: naturel, sober en intens, veelal op locatie gemaakt.

Archiefdoos
Behalve als expositie bestaat ‘wat foarôf gie’ in de vorm van een multimediavoorstelling en een fraai vormgegeven archiefdoos met daarin een unieke combinatie van het werk van beide kunstenaars: een tekening in gemengde techniek van Sjoukje Iedema en een luxe fine art print van Linus Harms.
Tevens bevat deze archiefdoos een catalogus in de vorm van twee vouwvellen op A-3 formaat met daarin informatie over het project, full color afbeeldingen van het complete werk en proza van dichter Elmar Kuiper.

Deze archiefdoos met blinddruk en handbedrukte jute hoes werd vervaardigd in een oplage van slechts 50 stuks, waarvan nog een beperkt aantal beschikbaar is, prijs: € 220,-
inhoud:
• full color A-3 vouwvellen met werken van Sjoukje Iedema en Linus Harms
• vouwvel met informatie over het project ‘wat foarôf gie’ en proza van Elmar Kuiper
• origineel kunstwerk van Sjoukje Iedema en luxe fine art print van Linus Harms op A-3 formaat

Heeft u belangstelling voor deze archiefdoos?
Informeer dan bij de museumwinkel welke exemplaren nog beschikbaar zijn.

Linus Harms, Stof, 60 x 90 cm / 13 x 19,5 cm. Fine art print op dibond / C-print op dibond-acryl. (oplage: 4)

Sjoukje Iedema, Terpenlaon, 54 x 122 cm, Olieverf op paneel.

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50; Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider gratis.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m vr 12:00-17:00u.
za en zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.