AFGELAST TOT NADER DATUM IVM CORONA-VIRUS: Boekpresentatie 'Tussen de eerste en laatste saluutschoten'

Dit item is verlopen op 30-04-2020.

zaterdag 18 april 2020, 16.00 uur

AFGELAST tot nader datum IVM CORONA VIRUS. Wij houden u op de hoogte via onze website en de sociale media.

Op zaterdag 18 april 2020, 16.00 uur, vindt in de Gehoorzaal van het Hannemahuis de feestelijke presentatie plaats van het boek "Tussen de eerste en laatste saluutschoten. Buitenlandse militairen begraven in Harlingen en omgeving".

Harlinger Bauke Posthuma deed 30 jaar archiefonderzoek naar 165 buitenlandse militairen die in de periode van de Tweede Wereldoorlog in Harlingen en omgeving begraven werden. Daarbij stuitte hij op veel tot nu toe onbekende gegevens. De resultaten bundelde hij in een rijk geïllustreerd boekwerk.

De titel van zijn boek verwijst naar de saluutschoten die als onderdeel van de ceremonie en als militair eerbetoon op de begraafplaatsen werden afgevuurd. Dit gebeurde bij de begrafenis van de buitenlandse militairen die tijdens een militaire actie in 1940-1945 sneuvelden, soms heel ver buiten Harlingen, zoals Duinkerken, en in Harlingen begraven werden.

Naast de buitenlandse militairen gaat het boek over de bomaanvallen op Harlingen, met een uitgebreid verhaal over de bom op de Schritsen 5 november 1941, en die op Franeker (primeur), de Luchtbeschermingsdiensten van Harlingen en Franeker en meer onderwerpen waar niet veel over bekend is.

Het boek is samengesteld als een kroniek van gebeurtenissen die zich tijdens de oorlogsjaren in en rondom Harlingen, maar soms ook ver daarbuiten hebben afgespeeld. Centraal daarin staan de lotgevallen van de uit het buitenland afkomstige militairen die in Harlingen, Franeker, Dongjum, Kimswerd, Wijnaldum, Pietersbierum, Zurich en voor een deel Witmarsum, een graf vonden, een totaal van 165 man. Van dat aantal zijn er vandaag de dag nog 98 graven in Harlingen en omgeving terug te vinden.

Tevens wordt aandacht besteed aan oorlogshandelingen waarbij burgers om het leven kwamen. Voorbeelden van incidenten met minder ernstige gevolgen zijn o.a. de vernielingen door kabelballons, het bombardement op Franeker, pogingen tot brandstichting en noodlandingen van vliegtuigen op het land en in de Waddenzee.

Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan burgemeester van Harlingen de heer R. Sluiter.

Iedereen is van harte uitgenodigd bij de feestelijke presentatie aanwezig te zijn.

Specificaties boek: A4 hard cover, 227 blz, € 20,-. Te koop bij de boekhandels in Harlingen en Franeker, en via de website van Flevodruk te Harlingen (flevomedia.nl).

De boekpresentatie vindt plaats in de Gehoorzaal in het Hannemahuis, Voorstraat 56, 8861 BM Harlingen. Aanvang: 16.00 uur. Gratis toegang. Aanmelden: T 0517-413658 of E museum@harlingen.nl

Kranslegging op de militaire begraafplaats op de Algemene Begraafplaats Harlingen, door Johannes Postma, commandant van de NBS (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) regio Harlingen. Geheel rechts legt burgemeester A.E. Hannema ook een krans, 10 mei 1945. Links op de achtergrond de erewacht van de NBS. De graven van de Franse soldaten zijn in 1949 overgebracht naar Frankrijk of Capelle in Zeeland. De Engelse oorlogsgraven zijn gebleven. Foto: Fokke Drost, of Harry Drost. Fotocollectie Museum het Hannemahuis 3_0655.

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50

Gratis toegang:
Museumkaart, BankGiroLoterij VIP-kaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m za 10:00-17:00u.
zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.