Geschiedenis van de navigatie op zee; De Scheepschirurgijn, lezing door Rob Leemans

woensdag 30 oktober 2019, aanvang 20.00u

Twee onderwerpen komen deze avond aan bod: Geschiedenis van de navigatie op zee, en De Scheepschirurgijn.

Voor de pauze neem Rob Leemans ons mee in de Geschiedenis van de navigatie op zee, over hoe stuurlui vroeger hun weg probeerden te vinden op zee en hoe die technieken zich in de loop der tijd ontwikkelden. In die tijd waren niet alleen de middelen waarmee men de weg op zee moest vinden beperkt, er waren ook gebrekkige kaarten. Aan de hand van beeldmateriaal neemt Rob Leemans de toehoorders mee in hoe de verschillende navigatietechnieken en methoden zich ontwikkelden. Hoe probeerde men vroeger de veilige haven te bereiken en hoe gaat dat nu.

Na de pauze vertelt hij over de werkzaamheden van de Scheepschirurgijn en hoe heilzaam die voor de scheepsbemanning en passagiers konden zijn, maar ook wat hun beperkingen waren. De scheepschirurgijn verzorgde aan boord wonden en zweren, zette botbreuken, verrichtte aderlatingen. Omdat er onderweg geen – beter geschoolde – ‘medicinae doctores’ beschikbaar waren, werd hun hulp ook ingeroepen bij de behandeling van zieken, hetgeen hen aan de vaste wal niet was toegestaan. Dat het werk van de scheepchirurgijn niet eenvoudig was, wordt getoond in deze presentatie.

Over de spreker
Dr. Rob Leemans is ongeval- en oorlogschirurg, heeft een nautisch verleden en een brede belangstelling. Na de middelbare school heeft hij de hogere zeevaartschool op Terschelling bezocht en is stuurman grote vaart geworden. Vervolgens heeft hij bij de Koninklijk NedLloyd gevaren en nog twee jaar als eerste officier op mijnenvegers bij de Koninklijke Marine. Nadien heeft Rob geneeskunde gestudeerd en is gespecialiseerd in de algemene chirurgie met als subspecialisatie ongevalchirurgie. Hij werkte tot 2014 als ongevalchirurg in het Medisch Centrum Leeuwarden en is via defensie als oorlogschirurg meerdere keren uitgezonden geweest. Tot voor kort voer hij tevens als vrijwilliger op het zeilend zeeschip de Eendracht als stuurman en scheepsarts.

Datum: woensdag 30 oktober 2019. Plaats: Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 5 incl koffie/thee. Aanmelden: E museum@harlingen.nl of T 0517-413658.

Instrumentarium van de scheepschirurgijn

Uit: Chirurgijns Zeekompas. Handleiding, Middelburg 1679 (Rijksmuseum Amsterdam)

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50; Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider gratis.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m vr 12:00-17:00u.
za en zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.