Kunst kijken met Hugo, deel 1: Granida en Daifilo

Nu door de Corona-maatregelen Museum het Hannemahuis voorlopig gesloten is voor publiek, laat directeur Hugo ter Avest in korte YouTube filmpjes bijzondere voorwerpen in het museum zien.

Granida en Daifilo door Jacob Adriaensz Backer circa 1640  https://youtu.be/z_43g0QotyU (Kunst kijken met Hugo, deel 1)

Toelichting:
Olieverfschilderij op doek (h 126 x br 162 cm) met een voorstelling naar P.C. Hoofts muziekstuk "Granida en Daifilo" (1605) geschilderd door Jacob Adriaensz. Backer (Harlingen 1608 - Amsterdam 1651), circa 1640. Links de Perzische prinses Granida met pijl en boog en jachthond, in het midden de herderin Dorilea met  ontblote borst en rozenkrans op haar hoofd, rechts de herder Daifilo met afgezakt hemd Granida een schelp met water aanbiedend. Op de achtergrond rechts een bosschage.

Herkomst:
Bruikleen Ottema-Kingma Stichting, OKS 1965-002.

Het schilderij is in 1966 door de Ottema-Kingma Stichting gekocht en was toen al verdoekt. Het was gesigneerd in de rokzoom van Granida, maar na de restauratie bij Haaf in Amsterdam is dat niet meer te zien. Het schilderij is door dhr Wassenberg, directeur Fries Museum, in 1963 gekocht bij een antiekhandelaar Via de Babuino in Rome. Oorspronkelijk kwam het uit de collectie Julius H. H. Haass, Detroit.

P.C. Hooft maakte van 1598 tot en met 1601 een reis door Italië en hij raakte geïnspireerd tot het schrijven van de 'Granida', een werk dat hij in 1605 voltooide. Het eerste bedrijf van het toneelstuk opent met Dorilea, een eenvoudig meisje dat zich in de schaduw van bosschages terugtrekt in de hoop dat de herder Daifilo haar daar zal vinden en beminnen. Daifilo wil verder gaan in zijn minnespel dan Dorilea lief is en terwijl zij redetwisten over de vrijage, verschijnt Granida ten tonele, een erfprinses uit Perzie die verdwaald was tijdens een jachtpartij. Granida heeft dorst en krijgt van Daifilo een schelp met water. De prinses is zeer gecharmeerd van het ongecompliceerde herdersleven, dat in schril contrast staat met het hofleven, waar corruptie en oneerlijke praktijken aan de orde van de dag zijn. Daifilo wordt verliefd op Granida en volgt haar naar het hof. Daar speelt zich vervolgens natuurlijk ook van alles af, maar dat is niet afgebeeld op het schilderij van Jacob Adriaensz. Backer dat in het Hannemahuis hangt.

Backer heeft een paar schilderijen gemaakt met dezelfde voorstelling, namelijk het moment waarop Daifilo de schelp met water aan Granida geeft. De pijl en boog en de jachthond accentueren de bezigheid van de prinses, die in een rijk gewaad is afgebeeld. Het gedeeltelijk ontbreken van een gewaad bij Dorilea accentueert haar bezigheid toen de prinses verscheen. De blik van Daifilo spreekt boekdelen, net als die van een enigszins ontredderde Dorilea. Dergelijke pastorale schilderijen, die verwijzen naar het ideale landleven, waren geliefd in de zeventiende eeuw. (Bron: 50 jaar museum Hannemahuis, p. 42)

Granida en Daifilo, door Jacob Adriaensz Backer, circa 1640. Bruikleen Ottema-Kingma Stichting, OKS 1965-002.

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50

Gratis toegang:
Museumkaart, BankGiroLoterij VIP-kaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m za 10:00-17:00u.
zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.