Kunst kijken met Margriet, deel 3: Geplet in het ijs

Margriet is nog steeds helemaal alleen in het Hannemahuis, en gaat op ontdekkingstocht.En: ze daagt je uit voor de volgende museum challenge!

Vandaag ontdekt Margriet een verhaal waar je koud van wordt! En ze daagt je uit voor de volgende museum-challenge!

Filmpje:
Klik op de link voor het youtube filmpje: https://youtu.be/dRCkdhmzdDg

Museum challenge No 3: 
klik hieronder op de link voor de pdf-file (kleurplaat "Ondergang galjootschip Harlingen in het poolijs van Baffin Bay 1826") en teken op de bodem van de zee welke spulletjes van jou hier zouden liggen als jij aan boord was geweest, en stuur hem op naar museum@harlingen.nl

Toelichting:
Op 12 december 1825 liep het nieuw gebouwde galjootschip 'Harlingen' van stapel, op 14 maart 1826 vertrok het schip met 46 man onder leiding van kapitein Hoekstra uit Harlingen naar Straat Davis bij Groenland om daar walvissen te vangen. Maar het schip werd daar op 23 augustus 1826 in Baffin Bay door het poolijs geplet. De bemanning verloor bijna alles wat ze bezat en de mannen moesten zien te overwinteren in de barre koude. Voorlopig waren ze gered, want drie maanden lang mochten ze aan boord van het Engelse schip Dundee, dat ook vast lag in het poolijs, verblijven. Maar toen daar het voedsel dreigde op te raken, moesten de Harlingers van boord. Ze ondernamen met sloepen over en langs het ijs een verschrikkelijke tocht, en overwinterden in het noordelijk gedeelte van Groenland bij Groenlanders en Denen. Een jaar nadat ze uit Harlingen waren vertrokken, kwamen ze - op twee bemanningsleden na die de overwintering niet hadden overleefd, tussen 24 augustus en 10 oktober 1827 weer gezond terug in Harlingen.

In 1828 kwam er bij stadsdrukker Van der Plaats in Harlingen een 114 pagina's tellend boekje uit, getiteld:  "Dagverhaal van het verongelukken van het galjootschip Harlingen in Straat Davids. De Togt van de Equipagie met sloepen over en langs het ijs, en overwintering van dezelve in het Noordelijk gedeelte van Groenland'. Door den Kommandeur Klaas Hoekstra, van Texel. Met eene kaart van Straat Davis". 

Het was het dagboek dat kapitein Klaas Hoekstra had bijgehouden toen hij en zijn bemanning met hun schip in 1826 vast kwamen te zitten in het poolijs in Baffin Bay in Straat Davis bij Groenland en daar noodgedwongen moesten overwinteren. In het dagboek staan - behalve de aantekeningen over verschrikkingen van de zwerftocht over het ijs en de overwintering op Groenland - ook interessante notities over de gewoonten en gebruiken van de Groenlanders of "Esquimaux". Het dagboek is online te lezen: https://www.dbnl.org/tekst/hoek106dagv01_01/hoek106dagv01_01_0002.php

 

Kleurplaat Galjootschip Harlingen geplet in het ijs.

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50

Gratis toegang:
Museumkaart, BankGiroLoterij VIP-kaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m za 10:00-17:00u.
zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.