Simon Vestdijk

Bezoek in het Hannemahuis de Vestdijkkamer en laat u door Simon Vestdijk zijn gedicht 'Stad aan de Wadden' voorlezen.

Wie was Simon Vestdijk?

Simon Vestdijk (Harlingen, 17 oktober 1898 – Utrecht, 23 maart 1971) was een Nederlands romanschrijver, dichter, essayist, vertaler, muziekcriticus en arts. Hij werd geboren recht tegenover het Hannemahuis, op Voorstraat 61a, en groeide op in Harlingen, dat in een aantal van zijn boeken terugkomt als Lahringen. Zijn jeugd te Harlingen en Leeuwarden bepaalde later de thematiek van de Anton Wachter-romancyclus.
Lees meer op Wikipedia over Simon Vestdijk.

Ontdekkingen in Simon Vestdijks 'Meneer Visser's hellevaart'

Hannemahuismedewerker Jeanine Otten las Simon Vestdijks roman 'Meneer Visser's hellevaart' en deed een aantal interessante ontdekkingen in het museum en oude stadsarchief van Harlingen. Deze ontdekkingen werden in de Vestdijkkroniek 121 (maart 2013) en Vestdijkkroniek 122 (oktober 2013) gepubliceerd  (artikel Meneer Visser en het seksschandaal in de Bargebuurt) en (artikel Steigerende paarden in Lahringen).

Bronzen beeldje van Vestdijk onthuld, 22 mei 2013

Op 2 maart 2013 werd in Doorn een bronzen beeld onthuld van de in Harlingen geboren schrijver Simon Vestdijk (1898-1971) die lange tijd in Doorn woonde. Van links naar rechts, Hugo ter Avest, Henk Branderhorst, Mieke Vestdijk-van den Hoeven, Jaap te Kiefte. De beeldhouwer Jaap te Kiefte uit Doorn maakte ook een drietal kleinere exemplaren van het beeld en het comité Vestdijk 98/2, onder voorzitterschap van de heer henk Branderhorst was zo vriendelijk ook aan het Hannemahuis te denken.

Op 22 mei 2013 overhandigde mevrouw Mieke Vestdijk-van den Hoeven, de weduwe van de schrijver, het beeldje aan het Hannemahuis. Het beeldje is te bewonderen in de Vestdijkkamer. In de Vestdijkkamer zijn alle door Vestdijk geschreven boeken te zien, de meeste in eerste druk. Daarnaast zijn citaten uit de boeken uit de Antonwachter-cyclus gecombineerd met foto’s van Harlingen. Anton wachter was het alter ego van de schrijver. Anton Wachter leefde in Lahringen, een anagram van Harlingen.

App wandelroute 'Vestdijk in Harlingen', vanaf 23 april 2016

Vanaf 23 april 2016 is de app-Vestdijkwandeling voor mobiele telefoon gratis te downloaden in de App Store of Google Play. Met de ap kan men een literaire wandeling door Harlingen maken over Simon Vestdijk en zijn romanfiguur Anton Wachter. De wandeling voort langs zestien plekken die een belangrijke rol spelen in leven en werk van beiden. Gedurende de gehele literaire route krijgt de wandelaar informatie over de historie van de stad, over de schrijver, over motieven in zijn werken en zijn 'Nachleben'.

Het project kwam tot stand in samenwerking tussen de Vestdijkkrijg, het Hannemahuis en het Letterkundig Museum. De wandeling maakt deel uit van de app van de serie 'Literaire routes' van het Letterkundig Museum. Meer informatie hierover is te vinden op hun website

Wist u dat
• 23 maart de sterfdag van Simon Vestdijk is? (23 maart 1971)?
• Simon Vestdijk een aantal mooie gedichten over de zee geschreven heeft?  

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50; Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider gratis.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m vr 12:00-17:00u.
za en zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.