Terugblik tentoonstelling 150 jaar spoorlijn Harlingen - Leeuwarden

Dit item is verlopen op 20-10-2013.

29 juni t/m 13 oktober 2013

De tentoonstelling '150 jaar spoorlijn Harlingen-Leeuwarden' was een groot succes!

Maar liefst 1260 bezoekers kwamen speciaal naar het Hannemahuis om de tentoonstelling te zien. Personen met een "treinnaam" als Trijntje, Djoeke, Stoker, Seinen, Overweg, maar ook Lok en Meester kregen op vertoon van hun identiteitsbewijs gratis toegang. Zo meldde zich zelfs een Trijntje Stoker bij het Hannemahuis.

Het laatste weekend van de tentoonstelling waren er bijzondere activiteiten georganiseerd. Vanuit Leeuwarden vertrok vier keer een culturele trein, met aan boord zang, gedichten, verhalen, en toneelstukken. Op vertoon van het speciale vervoersbewijs had men maar liefst € 4 korting op een retourtje Leeuwarde-Harlingen. Op station Leeuwarden speelden twee violisten dat de stukken er af vlogen. Op station Harlingen kon men bij Zorggroep Kardan koffie met een spoorpunt nuttigen. Daar was ook een presentatie van spoorwegzaken te zien. Voor de jeugd was er een springkussen voor het stationsgebouw. Radio Stad Harlingen bracht op zaterdag 12 oktober maar liefst drie uur live verslag uit van de activiteiten.

Een speciaal evenemententreintje bracht de bezoekers van station Harlingen naar Museum het Hannemahuis. Op de Noorderhaven kon men wandelen langs 40 uitvergrote foto's van het spoor (op de andere zijde van deze fotoborden foto's van zeilvaart ivm de Tall Ship Race Harlingen juli 2014). 

In drie restaurants in Harlingen (Eetcafé Nooitgedagt, Restaurant-Wijnbar Bij Ons.... en Restaurant Stoof) kon men heerlijk eten, de menu's waren geinspireerd op het menu dat bij de opening van de spoorlijn op 14 oktober 1863 werd geserveerd. 

Op zondag 13 oktober gaven Loek van der Heide (zang) en Nanne van der Werff (piano) een recital in de Grote Kerk in Harlingen, met liederen van  Gioacchino Rossini en Giuseppe Verdi.

Een kleine impressie is te zien in het fotoalbum 150 jaar spoorlijn Harlingen-Leeuwarden op de Facebookpagina van het Hannemahuis.

De eerste spoorweg door Friesland werd op 14 oktober 1863 feestelijk geopend.

De nieuwe spoorlijn was heel belangrijk voor de ontsluiting van de haven van Harlingen en de aansluiting op het Europese treinnetwerk.

Op de tentoonstelling  waren oude en nieuwe foto’s te zien, uniformen, modelspoortreinen van alle typen die vanaf 1863 gereden hebben, dienstregelingen en ontwerptekeningen van stationsgebouwen. In de jaren 1950 deden de Dieseltreinen hun intrede. Op het traject Harlingen-Leeuwarden reed de zogenoemde Blauwe Engel. Van deze geliefde trein waren foto’s en modellen te zien.

Boekje uitverkocht!

Het bij de tentoonstelling verschenen boekje "150 jaar spoorlijn Harlingen – Leeuwarden", geschreven door de Harlinger spoorspecialist Loek van der Heide is helaas niet meer te koop. 

 

MENU Maatschappij tot exploitatie VAN STAATSSPOORWEGEN Leeuwarden - Harlingen 14 OCTOBER 1863. 

Schildpad- en Sago Soep
Oesterpastijtjes
Zalm met Pieterseliesaus Aardappels
Runderhaas met Ragout
Andijvie en Kooltjes
Getruffeerde Kapoenen
Coteletten met Doperwten
Talingen met Olijven
Gefarceerde Morilles
Maijonaise van Kreeften
Patrijzen met gestoofde Abrikozen
Galantine
Paté de foie gras
Macedoine de fruits
Gemonteerde Gebakken
IJs
DESSERT

Het diner (120 couverts) werd op 14 oktober 1863 in Leeuwarden gehouden, des namiddags te 5 ure, in de grote concertzaal,  en werd aangeboden door de Maatschappij tot exploitatie van Staatsspoorwegen.

ons adres

Hannemahuis
Centrum voor Harlinger
cultuur en historie

Voorstraat 56
8861 BM HARLINGEN

T 0517 413658
F 0517 412664

Stuur een emailbericht


 

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; 4 tot 18 jaar € 2,50

Gratis toegang:
Museumkaart, BankGiroLoterij VIP-kaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Vrienden Hannemahuis, rolstoelbegeleider.

Groepen:
Groepskorting, groepen 20 personen of meer*
Volwassenen: € 4,50 per persoon
Jeugd (4 tot 18 jaar): € 2,00 per persoon

Openingstijden:
di t/m za 10:00-17:00u.
zo 12:00-17:00u.

Bijzondere openingstijden 12:00-17:00 u:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag.

Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag.